Majoránka

  • majoránka je jednoletá, nenáročná keříčkovitá bylina
  • nejstarší a nejrozšířenější koření v Evropě
  • celá rostlina velmi příjemně voní
  • majoránka nejlépe chutná čerstvá
  • výška je 20-30 cm

Původ: Středomoří

Použití: lékařství, v kuchyni

Pěstování a rozmnožování:

  • semena vyséváme po špetkách a jemně zahrneme zeminou
  • sadíme na teplém a chráněném místě
  • při přesazování dbejme na vzdálenost, neboť majoránka ráda roste do šířky
  • dostatečně zaléváme
  • majoránka je vhodná pro domácí pěstování v květináči nebo truhlíku

Sběr a uchování majoránky:

  • natě majoránky sbíráme před květem, od července do srpna několikrát za sezónu
  • stonek ustřihneme asi 5 cm nad zemí
  • svážeme do svazků a sušíme na suchém a stinném místě
  • usušené lístky otrháme a uschováme v uzavřené nádobě

Přírodní lékárna:

  • odvar z majoránky se používá při zažívacích potížích a rovněž pomůže při kašli
  • majoránka má zklidňující účinky
  • mírní úzkost a deprese

Majoránka v kuchyni:

  • majoránka nedílná součást bramboráků
  • slouží k dochucení polévek, omáček, masa a ryb
  • dobře se hodí do lehkých zeleninových salátů
  • je součástí provensálského koření

 

 

Tip pro Vaše pěstování

Pěstování více druhů bylin v jednom květináči nebo truhlíku je možné. Ale pozor! Ne všechny druhy bylin se dobře snášejí s ostatními bylinami.

Kombinace bylin, které můžeme sázet a pěstovat bez obav blízko sebe:

  • koriandr, včelník, fenykl, kopr a anýz
  • šalvěj, dobromysl, petržel, pažitka a mateřídouška
  • různé druhy bazalky
  • řeřicha, kerblík, kopr, bazalka, saturejka a majoránka
  • koriandr a kopr
  • kerblík a bazalka

                

Naopak, některým kombinacím bychom se měli vyvarovat:

  • fenykl a kmín
  • máta a petržel

Byliny, které potřebují k růstu více prostoru, a měli bychom na to brát zřetel při sázení:

  • šalvěj, máta, tymián a dobromysl
Copyright © www.mini-zahrada.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.mini-zahrada.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace