Meduňka lékařská

  • vytrvalá, mrazuvzdorná bylina s citronovou vůní
  • meduňka má zubaté, jemně chlupaté listy a drobné, bílé nebo růžové květy
  • po odkvětu meduňka nepříjemně páchne
  • výška: 40-70 cm

Původ: Středomoří

Použití: léčitelství, v kuchyni

Pěstování a rozmnožování:

  • meduňku si vypěstujeme buď ze semínek, nebo zasadíme již předpěstované sazeničky
  • lze jí také rozmnožovat dělením kořenových výběžků
  • meduňce je nejlépe na slunném a suchém místě, ale snese i polostín
  • pravidelně zastřiháváme, aby nám rostlinka příliš nevyrostla
  • na zimu můžeme meduňku přenést dovnitř a užívat si její lístky až do podzimu
  • meduňka je vhodná pro domácí pěstování v květináči nebo truhlíku

Sběr a uchování meduňky:

  • meduňka se dá v čerstvém stavu sklízet téměř celý rok nebo si ji můžeme usušit
  • listy meduňky sbíráme za suchého a chladného počasí
  • celé natě sušíme na suchých a stinných místech ve svazcích nebo ve slabé vrstvě, při dlouhém sušení mohou natě zhnědnout
  • dobře usušená nať má zelenou až zelenošedou barvu a typickou citronovou vůni
  • skladujeme nejlépe v papírových sáčcích nebo skleněných nádobách, nejlépe na tmavém místě
  • listy meduňky lze také zamrazit
  • po odkvětu by se měla v létě rostlinka až u země zastřihnout, aby listy nebyly tuhé a neztratily aróma

Přírodní lékárna:

  • meduňka má zklidňující účinky, tiší bolestí hlavy a tlumí křeče
  • má pozitivní vliv na nervový systém
  • meduňka pomáhá s problémy v oblasti trávícího ústrojí a také zabraňuje tvorbě plynů
  • zpomaluje tep a mírně snižuje krevní tlak
  • meduňka může působit i proti nespavosti

Meduňka v kuchyni:

  • čerstvé lístky meduňky výborně ochutí omáčky, ovocné nebo zeleninové saláty
  • meduňkou dochutíme mnoho masitých a rybích pokrmů
  • výborně chutná s máslem nebo čerstvým sýrem
  • meduňkou můžeme dozdobit zmrzlinové poháry nebo deserty
  • její citronová příchuť dodává jídlům svěžest
  • z meduňky lze připravit rovněž sirup nebo vynikající čaj

 

 

Tip pro Vaše pěstování

Pěstování více druhů bylin v jednom květináči nebo truhlíku je možné. Ale pozor! Ne všechny druhy bylin se dobře snášejí s ostatními bylinami.

Kombinace bylin, které můžeme sázet a pěstovat bez obav blízko sebe:

  • koriandr, včelník, fenykl, kopr a anýz
  • šalvěj, dobromysl, petržel, pažitka a mateřídouška
  • různé druhy bazalky
  • řeřicha, kerblík, kopr, bazalka, saturejka a majoránka
  • koriandr a kopr
  • kerblík a bazalka

                

Naopak, některým kombinacím bychom se měli vyvarovat:

  • fenykl a kmín
  • máta a petržel

Byliny, které potřebují k růstu více prostoru, a měli bychom na to brát zřetel při sázení:

  • šalvěj, máta, tymián a dobromysl
Copyright © www.mini-zahrada.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.mini-zahrada.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace